Kulinarne sztuczki

wtorek, sierpnia 18, 2015



Dziś "przychodzę" z typowo kobiecym wpisem. Choć.... zaraz zaraz... kto powiedział, że panowie bywają w w kuchni wyłącznie przy okazji wkładania brudnych naczyń do zlewu ?
Pewnie znacie takich, którzy co rusz przyrządzając to nowe smakołyki czują się w kuchni jak ryba w wodzie. 

Także dzisiejszy post jest zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn. Jeśli już mamy wszystko ustalone w tej kwestii to może czas napisać kilka słów o tym, co to za kulinarne sztuczki.

Jeśli mieliście okazje czytać wpis 20 słów o mnie to wiecie, że kuchnia nie jest moim ulubionym miejscem w domu. Zatem nie będą to sztuczki, gdy po włożeniu do kapelusza kury otrzymamy w ciągu kilku minut apetyczną kurę ze złotą, chrupiącą skórką. No nie. Jednak chce Wam przedstawić kilka sposobów, aby czas spędzany w kuchni był przyjemniejszy i dania przygotowywało się łatwiej niczym z pomocą magicznej różdżki. 

Czary - mary zaczynamy.....


Podczas ścierania skórka od pomarańczy lub cytryny przykleja się do tarki? Posmaruj powierzchnie tarki odrobiną oliwy  i... gotowe! 

Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Prawda, że proste? 

Czy Wam też się zdarzyło, że śmietanka która miała być puszysta nadawała się wyłącznie do wysłania w podróż do kosza na śmieci? Uff... jest rozwiązanie.
Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej zostanie porządnie schłodzona a podczas ubijania dodamy do niej szczyptę soli. Można również schłodzić miskę i trzepaczkę. 

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką ? Mniam! Już wiem co robić, aby taką uzyskać. Wystarczy przed końcem pieczenia posmarować drób stopionym masłem lub natrzeć kostką lodu.
Wyschnięty ser... mało apetyczny. Jednak by przywrócić go do stanu używalności należy zalać świeżym mlekiem na kilka godzin. Kto z Was spróbuje tej sztuczki?

Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni jeśli dodamy do niego szczyptę soli. Wypróbuje ten patent z pewnością!


Szczypane cebuli w oczy... okropność! Kiedyś odkryłam, że nakładanie okularów przeciwsłonecznych trochę pomaga jednak znalazłam lepsze rozwiązanie... Wkładamy cebule na kilkanaście minut do zamrażalki i żadna cebula nam nie straszna. Zabieramy się za krojenie.

Jeśli wino to najlepiej schłodzone. Po wrzuceniu lodu traci na smaku a lód i tak po chwili się topi. Co zrobić, aby jednak degustować wino w takiej formie jaką lubimy, nie tracąc przy tym smaku? Dodaj kilka mrożonych białych  winogron do białego wina lub kilka czerwonych owoców do wina czerwonego. Tadam!

Miękki pomidor ciężko się kroi, nie ładnie wygląda. Wkładamy warzywo do lodowatej wody na 20 minut i krojenie jest znacznie łatwiejsze.

Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o kawie. Aby przywrócić kawie aromat jeśli utraciła go stojąc za długo otwarta, należy włożyć do pojemnika kostkę czekolady i pozostawić ją tam na dwie dobry. Nie otwieraćNastępnie nie pozostaje nic innego jak cieszyć się aromatem swojego ulubionego napoju.


Udziału w programie MasterChef nie planuje, raczej bliżej mi do nieperfekcyjnej pani domu jak do tej idealnej, ale powyższe triki z pewnością wprowadzę w życie. 

Wcześniej jakoś nie rozmyślałam nad tym. Mniej aromatyczną kawę czy wyschnięty ser przyjmowałam jako kolej rzeczy. Jednak możemy wyjść temu wszystkiemu naprzeciw i być szefem w swojej kuchni. 


Jakie są Wasze sprawdzone kulinarne sztuczki?


Podobne wpisy

12 komentarze

Google+