Miód

wtorek, października 13, 2015


Dawno nie publikowałam żadnego wpisu dotyczącego zdrowia. Czasem mam problem z tego typu tekstami, bo to dość popularny dział na innych blogach. Nie chciałabym już czegoś powielać. Jednak jako, że z zawodu jestem farmaceutką to temat zdrowia nie jest mi obcy. 

Jak się domyślacie dziś jego "bohaterem" będzie miód. Z uwagi na rozwijającą się jesień i zbliżająca zimne warto o nim wspomnieć. Co więcej, warto się w niego zaopatrzyć. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie w tekście.

MIÓD (naturalny)

Skład:
  • 70 procent - cukier inwertowany (glukoza + fruktoza)
  • kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy)
  • flawony (rutyna)
  • liczne enzymy (biorą udział w przemianie materii)
  • makro i mikro elementy (potas,chlor, magnez, mangan, wapń, żelazo,kobalt)
  • niewielkie ilości witamin (A, B1, B2, B6, B12, B9, B5 C, H)


RODZAJE MIODÓW

LIPOWY

Barwa: jasnożółta, bursztynowa
Zapach: przypomina zapachem kwiaty lipy
Smak: gorzkawy, ostry

Działa napotnie,wykrztuśnie, przeciwskurczowo i uspokajająco. 
Pomaga w leczeniu przeziębienia, anginy, dróg oddechowych. 
Zalecany w chorobach dróg moczowych i nerwicach. 
Ma wysoką aktywność antybiotyczną. Może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzyce typu II, ze względu na duża zawartość fruktozy.

AKACJOWY

Barwa: bezbarwny lub jasno-słomkowy (po skrystalizowaniu śnieżnobiały)
Zapach: słaby kwiatu akacji (robinia akacjowa)
Smak: delikatny choć bardzo słodki

Zalecany głównie na zaburzenia przewodu pokarmowego. 
Działa wyciszająco, wzmacniająco na organizm. Z uwagi na dużą zawartość fruktozy może być stosowany w niektórych typach cukrzycy (II). Posiada niską aktywność antybiotyczną. Długo krystalizuje.

RZEPAKOWY

Barwa: bezbarwny lub słomkowy (po krystalizacji kremowy lub biały)
Zapach: delikatny kwiatów rzepaku
Smak: słodki, mdły

Bardzo szybko krystalizuje. Ma duże właściwości detoksykacyjne, przyswajany jest przez wątrobę. Zalecany głównie w chorobach serca. Pomocniczo może być stosowany w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, przeziębienia, stanów zapalnych dróg oddechowych.

MALINOWY

Barwa: jasnożółty (po skrystalizowaniu żółtobiały)
Zapach: owoców maliny
Smak: przyjemny i słodki

Działa napotnie, antyseptycznie, przeciwgorączkowo. Stosuje się go m.in w nieżycie żołądka, niedokrwistości, schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga prace serca. Szczególnie polecany dla dzieci z uwagi na swoje delikatne działanie. Bardzo szybko krystalizuje. 

MNISZKOWY

Barwa: żółtopomarańczowy (po krystalizacji trochę jaśniejszy)
Zapach: delikatny kwiatu mniszka lekarskiego
Smak: bardzo słodki, lekko mdławy

Szybko krystalizuje i nierównomiernie. Zalecany w chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach wątroby i dróg żółciowych, niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Ma niską aktywność antybiotyczną.

WRZOSOWY

Barwa: jasnobrunatny (po krystalizacji pomarańczowy)
Zapach: przyjemny zapach wrzosu
Smak: gorzkawy i ostry

Zalecany jest na różne schorzenia dróg moczowych, łącznie z kamicą nerkową. Stosowany przy zapaleniu jelit, gardła. Zwiększa odporność organizmu. Dość szybko krystalizuje.


GRYCZANY

Barwa: ciemnobrązowy, brunatny
Zapach: bardzo silny aromat kwiatów gryki
Smak: ostry, lekko piekący

Wzmacnia układ odpornościowy i poprawia metabolizm. Zalecany jest w chorobach układu krążenia z uwagi na zawartość rutyny, która działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, w stanach osłabienia pamięci. Przyspiesza gojenie ran. Może być stosowany u osób chorujących na cukrzyce insulinoniezależną. Obok miodu spadziowego uważany za najbardziej wartościowy.

WIELOKWIATOWY

Barwa: od jasnokremowej lub ciemnobrązowej 
(po skrystalizowaniu jasnoszara lub jasnobrązowa)
Zapach: silny, przypomina zapach wosku
Smak: przeważnie łagodny i słodki

Polecany najczęściej dla osób z chorobami alergicznymi dróg oddechowych. Wykazuje działanie przeciwalergiczne. Znajduje również zastosowanie w chorobach wątroby, w przeziębieniach oraz anemii. Ze względu na łagodny smak polecany dla dzieci.

MIODY SPADZIOWE

a) Ze spadzi drzew iglastych (jodła i świerk)

Barwa: ciemna z odcieniem zielonkawym
Zapach: lasu jodłowego
Smak: łagodny i mało słodki

Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, podnosi odporność, przeciwdziała promieniowaniu jonizującemu. Do stosowania w leczeniu infekcji dróg oddechowych, w schorzeniach skóry, nerek, stawów, układu nerwowego i krążenia. Bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Zalecany głównie dla dzieci. 

b) Ze spadzi drzew liściastych (lipa i klon)

Barwa: ciemnożółta
Zapach: łagodny i delikatny aromat
Smak: specyficzny 

Działa moczopędnie, żółciopędne, przeciwzapalnie i dezynfekująco. Pomaga przy regulacji przemiany materii, w schorzeniach układu moczowego, dróg żółciowych, skóry, układu krążenia. Najczęściej stosowany w infekcjach dróg oddechowych. Obniża szkodliwe działanie używek takich jak: kawa, herbata, alkohol i tytoń.


CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE MIODU

  • Miód traci swą aktywność w temp. 42 st. C
  • Aby przywrócić miód do postaci płynnej wystarczy go trochę podgrzać
  • Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto zjeść w dwóch porcjach, w sumie 200g miodu
  • Miód przez długie lata był niezastąpionym środkiem wspomagającym gojenie ran
  • Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje

Warto było zajrzeć do swojego zeszytu z farmakognozji i stworzyć ten wpis. Sądzę, że jest na czasie, bo zimna t za pasem. 
Zdaje sobie sprawę, że niektóre osoby nie mogą stosować miodu lub za nim nie przepadają. Ja bardzo lubię miód i zdecydowanie jest to mój towarzysz na jesienno - zimowe dni.


Jesteście fanami miodu, czy jednak nie bardzo?



Podobne wpisy

0 komentarze

Google+